Rozanne » Specials » Aandoeningen van de ogen

Werking van het oog

Werking van het oog Je kan je haast niet indenken hoe het is om geen zicht te hebben. Bij alle dingen die je doet heb je je ogen nodig. Op het moment dat je iets gaat mankeren aan je oog, weet je vaak niet wat het is. Een oog is een kwetsbaar orgaan. Als je iets aan je oog hebt en dit duurt een langere tijd, ga dan zo spoedig mogelijk naar de dokter.

Zintuigen

Mensen hebben 5 zintuigen. Ogen om te kunnen kijken, oren om te kunnen horen, neus om te ruiken, tong om te proeven, en gevoel om te voelen. Je hebt zintuigen nodig om met de wereld in contact te komen. Eén van je belangrijkste zintuigen is het kijken met je ogen. Je ogen herkennen de dingen om je heen. Zo kun je bijvoorbeeld dingen ontwijken, je boterham smeren, contact maken met andere mensen etc. Denk je eens in dat je blind bent... Dan zal je alles anders beleven.

Het oog

Een oog is een witte bol met een doorsnede van 1,5 cm. De buitenkant van het oog heet het oogwit. De laag aan de voorkant van het oog is doorschijnend. Dit wordt het hoornvlies genoemd. Het gekleurde rondje in je oog heet de iris met daarin een zwart rondje, dit is de pupil. De pupil kan door de spiertjes die in de iris zitten groter en kleiner worden gemaakt. De lens zit achter de iris en vangt lichtstralen op. De lens zorgt er dan voor dat de lichtstralen op het netvlies terecht komen, en deze stuurt dan informatie via de oogzenuw naar de hersenen. Het grootste gedeelte van het oog heet het glasachtig lichaam.

Kijken met je ogen

Er zijn drie paar spiertjes die het oog laten bewegen bij het zien van dingen. De werking van het oog is als volgt: er schijnt een lichtstraal via het voorwerp door de lens in het oog. Het beeld staat dan ondersteboven op het netvlies. Het netvlies draait het beeld terug en zend het via de oogzenuw naar de hersenen.

Werking en bescherming van het oog

Er zit een vlies om het oog heen die het oog beschermd. De voorkant van dit vlies heet het hoornvlies. De oogkassen zorgen voor de veiligheid van het oog. Je oogleden beschermen het oog door te knipperen. De traanklieren zorgen ervoor dat de ogen niet uitgedroogd raken en om je ogen te beschermen tegen viezigheid en bacteriën. Wimpers en wenkbrauwen beschermen ook het oog tegen viezigheid, zonlicht en zweet.
Aandoening: Astigmatisme

Aandoening: Astigmatisme

Astigmatisme is een cilinder afwijking van het oog. 'a' betekent niet, en 'stigma' betekent punt of stip. Astigmatisme is een vervorming van het hoornvlies. Dit betekent dat het oog niet rond is maar…
Conjunctivitis (Bindvliesontsteking)

Conjunctivitis (Bindvliesontsteking)

Conjunctivitis is een ontsteking van het bindvlies. Het bindvlies is een slijmvlies wat buiten het oog zit. Lees hieronder meer over conjunctivitis oftewel een bindvliesontsteking.
Beschadiging van het hoornvlies

Beschadiging van het hoornvlies

Als er iets in het oog komt, kan dit een oppervlakkige beschadiging geven aan het hoornvlies. Dit kan gaan ontsteken. Lees in dit artikel meer over een beschadiging van het hoornvlies en wat je er aan…
Droge ogen (keratoconjunctivitis sicca)

Droge ogen (keratoconjunctivitis sicca)

Iedereen krijgt in zijn leven een keer te maken met droge ogen. Lees in dit artikel wat de klachten zijn en wat je er tegen kunt doen.
Aandoening: Tranende ogen

Aandoening: Tranende ogen

Iedereen heeft wel eens een tranend oog. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Lees in dit artikel wat je er tegen kunt doen.
Ontsteking aan de ooglidranden (Blepharitis)

Ontsteking aan de ooglidranden (Blepharitis)

Blepharitis is een ontsteking van de ooglidranden. Blepharitis is een soort eczeem en het lijkt op roos. Lees in dit artikel meer over blepharitis.
Entropion en Ectropion

Entropion en Ectropion

Als mensen ouder worden kunnen ze ook last krijgen van ouderdomskwaaltjes. Eén van die kwaaltjes zijn entropion of ectropion. Lees hieronder meer over deze aandoening.
Hordeolum (strontje)

Hordeolum (strontje)

Een hordeolum is een vervelend pijnlijk bobbeltje aan het ooglid. Dit bultje veroorzaakt veel pijn. Wie al eens een hordeolum heeft gehad en er gevoelig voor is, kan het blijvend optreden. Lees hieron…
Hangend ooglid (Ptosis)

Hangend ooglid (Ptosis)

Ptosis, ook wel hangend ooglid genoemd is een aandoening die vaak in verwarring wordt gebracht met vermoeidheid. Lees hieronder meer over Ptosis.
Ouderdomsverziendheid (Presbyopie)

Ouderdomsverziendheid (Presbyopie)

Ouderdomsverziendheid, of ook wel Presbyopie genoemd is een aandoening dat iedereen een keer zal overkomen. Lees hieronder meer over ouderdomsverziendheid.
Oogaandoening: Zwelling van het ooglid (Chalazion)

Oogaandoening: Zwelling van het ooglid (Chalazion)

Een chalazion komt vaak voor. Veel mensen hebben wel eens een keer gehad. Lees hieronder wat je er aan zou kunnen doen.
Aandoening van het oog: cataract (staar)

Aandoening van het oog: cataract (staar)

Deze oogaandoening wordt ook wel grijze- of grauwe staar genoemd. Cataract is een aandoening dat de lens in het oog vertroebelt is. Het zicht wordt dan minder helder. Vaak is cataract een ouderdomszie…
Verziendheid (hypermetropie)

Verziendheid (hypermetropie)

Verziendheid is een aandoening van de ogen. Het wordt ook wel Hypermetropie genoemd. Mensen zien van dichtbij heel wazig, en kunnen vaak het verre zicht wel goed zien. Lees hieronder meer over verzien…
Kleurenblindheid (achromatopsie)

Kleurenblindheid (achromatopsie)

Mensen die kleurenblind zijn, kunnen zich niet voorstellen hoe de kleuren anders waar te nemen zijn. Het komt weinig voor in Nederland dat mensen echt geheel kleurenblind zijn. Lees in dit artikel mee…
Aandoening: Blindheid

Aandoening: Blindheid

Als er bij jongeren blindheid voorkomt is dat vaak door een letsel of een afwijking. Bij oudere mensen gaat de functie van het oog achteruit doordat ze ouder worden.
Bijziendheid (Myopie)

Bijziendheid (Myopie)

Bijziendheid is als je niet goed in de verte kunt kijken. Ongeveer 20% in heel Nederland heeft er last van. Het ontwikkelt zich vaak al op jonge leeftijd.
Een trillend ooglid

Een trillend ooglid

Iedereen heeft wel eens last van een trillend ooglid. Het is ontzettend vervelend, maar gelukkig niet gevaarlijk. Soms kan je het wel weken achtereenvolgend hebben. Er zijn verschillende oorzaken voor…
Gepubliceerd door Rozanne op 14-01-2015, laatst gewijzigd op 11-03-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.